Vi bygger bron mellan hälsa och skönhet för kvinnors välbefinnanden i alla åldrar.

Vaginism

  • Har du ont vid samlag?
  • Känner du dig frustrerad?
  • Har du tänkt på att det kan bero på vaginism?
Lotuskliniken

Behandling – Botox

Hjälp finns att få hos oss på Lotuskliniken!

En metod för att bota vaginism är att injicera botox i muskulaturen i slidan. Botox ges som en injektionsbehandling.

Botox (Botulinum toxin) är ett ämne som tillfälligt förlamar och minskar muskelns funktion. Därav hindras musklerna i slidan från att dras ihop och på så sätt slipper man kramperna och smärtan som uppstår vid t.ex. samlag.

Ingreppet gör inte ont och det är ingen smärta när man har vaknat till. Hela ingreppet tar ungefär 15 -30 minuter.

Priser

Vaginism betyder slidkramp. Om du har vaginism kan det göra ont när du har slidsamlag eller när du försöker föra in något i slidan. Det kan bero på många olika saker.

När du har vaginism drar musklerna i slidan ihop sig när du försöker föra in något i slidan eller tänker på att göra det. Det kan vara till exempel en penis, ett finger eller en tampong. Det kan också vara svårt att göra en gynekologisk undersökning.

Vaginism kan kännas på olika sätt. Antingen kan slidan kännas helt sluten när du försöker föra in något, eller så kan du föra in något, men det gör ont medan du gör det eller efteråt.

Kvinnor i alla åldrar kan ha vaginism. Orsaken är inte helt känd, men du kan få vaginism om du tidigare haft sex som gjort ont av någon anledning, eller om du blivit skrämd eller rädd för att föra in något i slidan eller ha slidsamlag.

I bäckenbotten finns öppningar för urinröret, slidan och ändtarmen. Det finns också en mängd muskler, som ska stänga dessa öppningar vid ansträngningar för att hindra bukens organ från att tränga ut. Musklerna är således beredda att stänga slidan vid behov, genom att dra ihop sig. Denna muskelsammandragning sker reflexmässigt och utan att kvinnan behöver tänka på det.

Vid vaginism kan denna funktion sägas ha blivit överkänslig, och slidan stängs då något tränger in. Slidan kan också stängas vid beröring av slidmynningen eller till och med vid tanken på penetration.

En kvinna med vaginism har inte självkontroll över muskelsammandragningarna, och kan därför inte frivilligt slappna av musklerna. Det är inte ovanligt att kvinnor som drabbas av slidkramp har lätt att få muskelspänningar även i andra delar av kroppen.

Det skulle också kunna vara så att smärta i vagina är vestibulit. Det innebär att nerver i slidöppningens slemhinna kan vara överkänsliga. Om du då rör försiktigt vid slidan kan det till och med göra ont. Känslan brukar beskrivas som en brännande smärta. 


Nästan alla som har vestibulit har vaginism, men flera som har vaginism har inte vestibulit.

Kom i kontakt med oss